Saturday, December 1, 2012

Android Jelly Bean 4.2, Yang terbaik dan Terseksi

Baru-baru ini Android telah mengeluarkan versi OS terbaru yang dikenali sebagai "Jelly Bean) dan perkakasan baru seperti nexus yang telah saya perkenalkan di dalam blog saya sebelum ini. Terdapat beberapa pembaharuan yang menarik di dalam android versi 4.2 ini dan saya akan kongsikan beberapa tips untuk pengguna-pengguna android. Kongsikan juga bersama rakan-rakan anda mengenai blog ini pada masa yang sama yer.

Apa yang hebat mengenai Android 4.2 ini?

Seperti yang dicadangkan oleh beberapa rakan-rakan saya, Jelly Bean ini bukan satu produk yang diperbaharui sepenuhnya seperti yang kita ketahui daripada produk sebelum ini seperti daripada  Froyo ke Gingerbread selepas itu Ice Cream Sandwich Tetapi ia membentuk satu sistem operasian yang baru lain daripada versi sebelumnya. Terdapat beberapa feature yang menarik....antaranya jeng jeng jeng!

Multi-user
Multiple User Accounts Untuk Tablet – Seperti  PC, android 4.2 di Tablet membenarkan anda mewujudkan beberapa akaun pengguna. Ia boleh dilakukan di  managed dan ke Settings>Users. Untuk mengubah akaun pengguna, ia boleh dilakukan di paparan "Lock Skrin" dimana password mengikut kehendak akaun user tersebut.

Gesture type 

Gesture Typing – Terdapat funtion  "Gesture Typing" di dalam android kali ini, ia seperti kita menggunakan Swype. Ia boleh di aktifkan secara sediada(default), tetapi ia kurang di sedari oleh pengguna sehinggalah mereka  slide jari di sepanjang  papan kekunci(keypad). Menariknya ia berfungsi walaupun menggunakan 2 jari pada masa yang sama. Anda akan mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri, tetapi bila jadi, anda pasti seronok.
Photo Sphere
Photo Sphere – Walaupun ia boleh dikatan sebagai funtion gimmik, tetapi Photo Sphere mode kamera adalah menarik dan seronok digunakan. Ambil gambar dan pusing ke arah alain dan ambil gambar sekali lagi dan kemudian gambar ini akan dicantum menjadi satu gambar besar. Best wooooo hehe 

Developer Unlock

Activating Developer Options – Tidak seperti versi android sebelum ini. Android 4.2 mempunyai fungsi  "hidden the Developer Options", fungsinya adalah untuk cara untuk " unlocking".  Untuk menggunakan fungsi ini anda perlu ke Settings>About Phone dan scroll sehingga menu dibawah sekali. Mula tekan pada “Build number” entry. Selepas beberapa kali tekan, Developer Options menu akan kembali kepada Settings.

Lock Screen Widgets

Lock Screen Widgets – Dengan menggunakan Android 4.2, anda boleh tambah  widgets di lock screen.Tak sangka!. Sliding daripada kiri ke kanan di penjuru paparan ia akan membawa anda ke paparan tile dimana anda boleh customized dengan widgets.Walaubagaimanapun ia masih terdapat beberapa kekurangan, tetapi saya pasti ia kan diperbaharui dari masa ke semasa.

Added Security – Masalah yang selalu kita hadapi di dalam tablet kita ialah serangan Malware. Google sentiasa melakukan proses scan perisian apps di Play Store mencari makhluk malicious. Walaubagaimanapun jika app diambil dari punca luar, anda berisiko kena malware.Di Android 4.2 di Settings>Security,terdapat fungsi "Verify Apps" yang boleh sedia digunakan. Ia akan melakukan proses scan semasa sesuatu app sedang di install. Sistem keselamatan terbaru ialah SMS scan yang dinamakan "Premium SMS filter" yang akan berfungsi ketika anda menerima sms dari orang yang tidak dikenali.

Oleh itu, saya menyeru pengguna-pengguna android terus melakukan proses upgrade sekarang. Android 4.2 merupakan antara terbaik dan terstabil pernah saya cuba. Ok!