Monday, March 7, 2016

Tips Elak Anak tengok Blue "movie 1 warna " di tablet @ Handphone



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semenjak Malaysia memasuki era "multimedia super coridor", tiada lagi batasan maklumat yang boleh kita perolehi di internet samada  yang baik atau 'nakal'. Menjadi kerungsingan bagi si ibu dan si bapa apabila melihat anak-anak mereka melihat video lucah yang dilihat secara sengaja atau tak sengaja. Lebih-lebih lagi pada zaman ini semua kanak-kanak ada peranti elektronik masing-masing sama ada tablet atau handphone. Menjadi satu igauan ngeri apabila kita 'kantoi'kan anak kita yang sedang asyik melayan video lucah...kuhhhh semangat!!!

Disini saya ingin kongsikan 8 tips :


  • Mulakan dengan teguran dan nasihat yang mudah seperti " tuhan nampak apa yang adik buat", "jika sayangkan adik-adik kamu, jangan tengok", " tak sayang abah dan ibu dapat malu", "bila rosak mata adik,rosak jiwa adik".percayalah, nasihat secara lembut diperingkat permulaan lebih baik dari secara keras.
  • Apabila membelikan peranti seperti tablet atau handphone, letakkan paparan wallpaper ayat al-quran bagi yang beragama islam dan bagi agama lain, letakkan wallpaper yang melambangkan keharmonian agama masing-masing. Anda juga boleh meletakkan gambar anda sebagai ibu dan bapa. Agak lucu bukan? tetapi pandangan mata yang melihat unsur suci pasti dapat mengelakkan keinginan melihat benda yang kurang baik
  • kerap kongsikan kata-kata nasihat samada di whatsapp atau media sosial lain sebagai peringatan dan nasihat sepanjang masa. Secara tidak langsung merapatkan hubungan kekeluargaan dan anak-anak dapat merasai "pantauan sayang" dari ahli keluarga
  • Sekiranya anak-anak masih kecil, hadkan penggunaan handphone dan selalu berbual bersama mereka dan membuat aktiviti sihat di luar rumah. Apabila anak-anak sering terperap dirumah, mereka akan terasa boring dan mereka akan melayari internet untuk menghabiskan masa.
  • Kerap memeriksa tablet web browser 'history' mereka. Sekiranya ada URL yang meragukan, periksa terlebih dahulu dan mulakan dengan teguran lembuit dan sekiranya kerap sangat laman ini dilayari, teguran secara kaunseling 'keras' boleh dilakukan
  • Rampas dan asingkan peranti dari tangan anak-anak. hukuman seperti ini dapat memberikan pengajaran kepada mereka. Lebih lama lebih bagus.
  • Hadkan penggunaan internet di rumah. Matikan wifi dirumah ketika waktu tidur. kumpulkan handphone dan peranti mereka di satu tempat diluar capaian mereka
  • Kembali kepada lumrah asal kita sebagai umat islam, solat tidak ditinggal dan  al-quran dekat dijiwa dan mata. Akhir sekali kasih sayang antara ahli keluarga sudah pastinya membantu mereka terpesong pandangan mata ke arah kurang 'manis'

Selamat mencuba dan kongsikan kepada rakan-rakan anda. Ini hanya cadangan sahaja dan sekiranya anda ada teknik lain untuk mengelakkan anak-anak anda menonton video lucah, kongsikan pada komen dibawah.

Selamat mencuba !


Tuesday, February 2, 2016

Teknologi 2016..Gadget Yang Pasti Buat Anda Terngaga !

Assalamualaikum pembaca petiktetikus. Pejam dan celik kita sudah berada dalam tahun 2016. pada tahun 2015 kita sudah ditunjukkan dengan pelbagai gadget yang menakjubkan. Tetapi tahukah anda, pada tahun ini, anda akan dikejutkan lagi sehingga pengsan rasanya. Pelbagai teknologi dicipta pada tahun ini dan saya memilih 10 teknologi terhebat pada pandangan saya.

PERHATIAN !

Pastikan anda dalam kedudukan selesa semasa membaca, segala kecederaan mental dan fizikal tidak akan ditanggung oleh Petiktetikus



PLAYSTATION VR


Ini adalah satu lagi teknologi maya yang dibawa oleh Sony untuk menyanyingi satu lagi syarikat iaitu Oculus rift yang akan ada di dalam senarai ini. Ia diperkenalkan kepada umum sebagai Projek Morpheus pada tahun 2014. Ia salah satu usaha Sony untuk memanapoli teknologi game maya (virtual reality). Prototype model ini mempunyai paparan oled display yang memaparkan kualiti gambar yang hebat iaitu 1920 x rgb x 1080, bersama-sama kawalan sensor gerakan yang memaparkan frame 120 persaat...Wow!





OURA


Oura adalah satu gadget kesihatan yang berbentuk seperti cincin yang berfungsi untuk mengesan kesihatan pemakainya dan mencadangkan beberapa kaedah pemakanan, senaman dan rehat (tidur). Tidak seperti gadget lain yang dilihat tidak selesa dipakai, Oura  mempunyai design yang menarik dan selesa.Ia juga di datangkan dengan pelbagai saiz. 







SEABOARD


Musik juga mempunyai gadget terkini dan ia amat hebat sekali.Ia mempunyai key bergetah yang mempunyai pelbagai fungsi dan note bunyi yang boleh dimanipulasi oleh individu yang ingin mewujudkan satu bunyi yang lain dan unik. Lihat video dan anda pasti akan kagum dan cool !





DIETSENSOR



Pernahkan anda melihat gadget yang boleh mengesan apa jenis makanan yang anda makanan dengan menggunakan sensor. DietSensor di datangkan dengan 1 unit sensor yang akan mengesan jenis makanan anda dan akan memberikan maklumat tentang makanan di smatrphone anda. App yang mudah dan membantu anda memilih pemakanan anda





SAMSUNG GALAXCY S7 EDGE


Smartphone samsung bukan sesuatu yang asing di Malaysia. Untuk model terbaru ini, diketahui tidak akan banyak beza daripada model sebelumnya tetapi ia akan di"upgrade" dengan membaiki semua kelemahan pada model sebelumnya. Ia termasuk dari segi paparan sentuhan, kelajuan cip dan perisian dan perkakasan kamera. Nantikan sahaja kemunculannya





NOKIA OZO



Ini lah masanya untuk membuat rakaman "virtual reality" secara pro. Nokia telah mencipta kamera yang boleh dikawal secara wireless dan boleh membuat rakaman audio dan video 360 darjah tanpa sekatan. hebat bukan?. Ia boleh digunakan oleh penggiat movie tanah air untuk membuat satu filem yang lain daripada biasa.





DOLBY ATMOS SPEAKER SYSTEM


Anda akan merasai suasana baru mendengar tayangan video di rumah anda. Teknologi baru daripada Dolby kali ini adalah dengan menghalakan bunyi keatas kearah syiling dan memantul kepada individu. Ia akan menghasilkan satu bunyi yang unik dan anda dapat merasai suasana pawagam dengan lebih nyata.




MICROSOFT HOLOLENS



Gergasi perisian Microsoft telah mula mengorak langkah di dalam teknologi hologram. Ia merupakan satu teknologi dimana virtual realiti akan bergerak secara langsung dengan dunia nyata yang akan membentuk satu suasana dunia baru. Maksudnya anda boleh mereka sesuatu  dan memaparkan di dunia nyata. Seperti cerita ironman.





APPLE IPHONE 7 / 7 PLUS


Ya amat janggal jika tiada iPhone di dalam senarai ini. iPhone 7 ini akan didatangkan dengan teknologi terbaru seperti 'waterproof ' dan 'wireless charging'. kemungkinan besar lubang jack untuk headphone juga akan dibuang. Tunggu dan lihat apa lagi perubahan yang akan ada pada model ini.




OCULUS RIFT

Syarikat yang menjadi peneraju kepada virtual realiti dan menjadi penyebab kepada kewujudan syarikat lain untuk bersaing di dalam teknologi virtual realiti, tidak lain dan tidak bukan, memperkenalkan Oculus Rift.  Ia direkabentuk khas untuk permainan video game. Ia sekarang sudah meluaskan sayap kepada media sosial dan media streaming. 





Wednesday, January 27, 2016

Salam 2016...Semangat Blogger Dikuatkan lagi ! Tunggu Post terbaru


Wahai pembaca Petiktetikus..moga pembaca semua sihat sejahtera. Sesungguhnya saya amat merindui anda semua dan penulisan blog ini akan saya kerapkan jumlah post dari masa ke semasa. Pelbagai isu di dalam dunia IT pada tahun ini dan sejujurnya saya amat "excited" menunggu pelbagai gadget yang bakal diperkenalkan dan telah dikeluarkan

Saya akan membuat 2 post setiap hari dan saya akan turut melakukan update pada 3 laman blog lain juga 2 post setiap hari seperti :

------}  http://prumalaysia2020.blogspot.my/

------}  http://petikmutiarahati.blogspot.my/

------}  http://selokatok.blogspot.my/

<<< ------LIHAT LINK DI SEBELAH

Saya memohon anda untuk memberikan komen dan nasihat untuk saya menambah baik blog ini dari masa ke semasa

Terima kasih kerana sentiasa memberikan sokongan kepada saya..I LOVE U






Monday, September 7, 2015

Web Browser Chrome 45 Tidak Lgi Membebankan RAM..Alhamdulillah !


Seperti yang kita sedia maklum, web browser Chrome dari Google ini terkenal dengan 'kerakusannya' melahap RAM PC atau laptop kita yang membuatkan kelajuan PC dan laptop terganggu.  Pernah anda lihat berapa banyak memory yang ditarik oleh Chrome? jawapannya , banyak sangat !

Walaubagaimanapun, Google telah berjanji untuk menyelesaikan masalah ini dan ia telah dilakukan pada perisian Chrome versi 45. Anda akan dapat menerima "loading page" yang pantas, lebih kemas dan tidak lagi menghabiskan bateri laptop anda seperti versi sebelumnya.

Beberapa langkah yang dibuat oleh Google seperti tab di 'restore' dari paparan dari turutan most (kerap) kepada least (kurang kerap) yang dilayari oleh pengguna. Satu lagi perubahan drastik ialah apabila browser mendapati laptop user kekurangan tenaga, ia akan automatik memberhentikan mode restore tab. Chrome 45 juga akan mengesan webpage yang tidak sibuk dengan tugasan lain, ia akan membersihkan memory lama dan yang tidak digunakan. Mengikut kata Google, langkah ini dapat mengurangkan purata 10 % website memory usage dan akan lebih efektif jika pada website yang lebik kompleks. Sebelum terlupa, Chrome ini juga akan secara automatik "pause" sistem FLASH yang tidak bersangkut paut dengan laman webpage yang dilayari. Menarik bukan !


Oleh yang demikian, marilah kita bersama-sama upgrade Google Chrome dan merasai keselesaan melayari laman web tanpa membawa "beban" RAM yang melampau. Cubalah !

Friday, July 24, 2015

15 Adab-Adab Bagi Penghisap Vapour E-Ciggarate



Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan-rakan Vapour. Sudahkah anda vapour untuk hari ini? yang pasti saya sudah. Kenikmatan berkumpul beramai-ramai bersama rakan-rakan menukar pendapat dan mempelajari teknik hisap dan pembersihan mode amat bernilai dan pada masa yang sama mengukuhkan persahabatan dan komuniti antara kita

Oleh yang demikian, perlu diingat bahawa kita sebagai komuniti vapour perlu mengetahui beberapa adab-adab semasa menghisap vapour untuk menjaga nama baik dan komuniti kita bersama. To earn people respect, we must start to behave ourself and be a better person right ?

Tanpa saya membebel panjang, disini saya ingin "mencadangkan" beberapa adab untuk kita ikuti bersama :

1. Jangan hisap di depan kanak-kanak dan bayi. Cammon la, kesian mereka diselubungi asap

2. Jangan hisap di dalam tempat tertutup yang mempunyai ramai orang, walaupun bagi kita bau asap  wangi, tetapi ada individu lain yang tidak selesa

3. Jangan merasa kecil hati sekiranya tip vapour di lap semasa dikongsi bersama.

4. Jangan mengajar kanak-kanak dan remaja mengenai vapour. Mereka masih mentah dan nak beli gula-gula pun minta duit kat  mak ayah lagi.

5. Sekiranya kita menggunakan tisu dalam kuantiti yang banyak untuk membersih subtank di kedai   mamak atau kedai makan yang lain, setelah selesai, kumpulkan dan masukkan di dalam bekas   cawan, jangan biarkan ia bersepah

6. Jangan hembuskan asap vapour ke muka orang direct...nak kena penampor!

7. Jangan sesekali mencuri tester vapour di kedai penjual vapour. Ko beli mode mahal-mahal takkan liquide tak mampu beli. Orang lain nak test pun payah!

8. Sekiranya ditegur orang berkenaan asap vapour di tempat terbuka, balas dengan senyuman dan permohonan maaf. Sebab vapour masih baru di Malaysia dan masih ramai yang tidak tahu wap air vapaour lain daripada asap rokok

9. Sekiranya rakan-rakan minta meminta bantuan dan tunjuk ajak mengenai penjagaan mode dan penukaran kapas mode, jangan digelakkan dan kedekut ilmu. Sharing ilmu bersama-sama, tak rugi pun

10. Jangan melakukan provokasi atau kutuk mengutuk antara liquid-liquid di pasaran, masing-masing ada favourite dan tekak masing-masing selesa dengan liquid tertentu.

11. Sekiranya di rumah, hisaplah di beranda atau di luar rumah, kalau tak nanti kena perambat penyapu ngan mak. Kesian orang tua kita

12. Sekiranya di dalam kereta, tanya dahulu tuan punya kereta samada kita boleh hisap vapour di dalam keretanya, nanti esok dah tak dapat tumpang lagi. jalan kaki la jawabnya

13. Jangan sesekali menjual vapour kepada budak-budak hingusan (bawah umur), amat buruk sekali tengok budak darjah tingkatan 1 hisap vape di dalam kelas hisap ngan poyonya.

14. Sekiranya rakan-rakan meletakkan botol liquid diatas meja, minta izin dahulu untuk guna, jangan main tabur terus dalam tank korang, nanti tajam jer mata mamber menjeling

15. Hisap vapour dengan berkhemah, jangan hisap ketika sakit dan di depan orang sakit. Jagalah kesihatan sesama vapour.


Moga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita bersama :)






Sunday, July 19, 2015

Perkongsian Tips Keselamatan Password (Bergambar)..Tengok Puas-Puas Tau


Assalamualaikum dan selamat hari raya petiktetikus ucapkan kepada semua pembaca blog ini. Dengan hati yang ikhlas saya ingin ucapkan..." I Love You ALL ". Ok berbalik pada sebab utama post ini di buat,  beberapa minggu ini saya menerima beberapa pertanyaan yang berkaitan dengan 'password' yang digunakan untuk email,media sosial dan akaun bank. Terdapat beberapa cara untuk menjaga dan menentukan 'password' ini. Untuk memudahkan anda memahaminya, saya paparkan beberapa gambar poster yang saya temui di laman web untuk tatapan pembaca semua atau anda semua boleh ke 'link' dibawah untuk ke post saya sebelum ini yang pernah memberikan tips keselamatan password yer ;



====================================================================