Wednesday, August 6, 2014

TIPS PENJAGAAN DATA ANDA DI CLOUD....BUKAN AWAN YER !


Hai semua pembaca petiktetikus. Tidak terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua pembaca sekalian. Sudah pastinya keseronokan berhari raya masih terasa sehingga ke hari ini kerana Hari raya disambut sebulan. Betulkan?. Pada hari ini, Petiktetikus ingin berkongsikan beberpa tips penjagaan data di 'cloud'. Maklumat berkenaan jenis 'cloud' yang berada di pasaran telah Petiktetikus kupaskan di dalam post sebelum ini. Anda boleh melihat post tersebut melalui link di bawah ini :

http://petiktetikus.blogspot.com/2014/03/cloud-storage-pilih-yang-mana-anda-suka.html

Kita sebagai pengguna komputer sudah pastinya merasai evolusi penyimpanan data yang bemula sejak penggunaan 'floppy disk', 'hard disk', 'pendrive, 'external hardisk', dan sekarang kita diperkenalkan dengan konsep 'clouding'. Di bawah Petiktetikus sediakan sedikit gambaran bentuk-bentuk simpanan data yang dinyatakan tadi.

FLOPPY DISK

HARD DISK

PENDRIVE

EXTERNAL HARDISK

Penggunaan 'cloud' yang semakin popular kerana ia mudah digunakan untuk simpanan data dan mudah untuk mengambil data dari mana-mana medium seperti 'smartphone', komputer,tablet dan laptop asalkan ia mempunyai capian internet. Walaubagaimanapun ia masih memerlukan kita sebagai pengguna untuk sentiasa berhati-hati menjaga keselamatan data yang di simpan di dalam 'cloud' pilihan anda. Tanpa membuang masa, Petiktetikus akan kongsikan tip-tip penjagaan data di 'cloud', semoga anda pembaca mendapat manfaat daripada perkongsian ini :

TIPS PENJAGAAN MAKLUMAT (DATA) DI CLOUD


Gunaka kata laluan (password) yang kuat
- Jangan gunakan kata laluan yang boleh diagak oleh orang lain seperti tarikh lahir dan nombor IC. Gunakan gabungan nombor dan abjad yang mudah anda ingat seperti kata laluan "Aker20thn" bermaksud (aku bekerja 20 tahun). Cubalah !

Baca "user agreement" sebelum pilih 'cloud'
-Sekiranya anda boleh mengambil sedikit masa anda untuk membaca syarat 'agreement' cloud pilihan anda, Buat!. Anda perlu tahu apakah perkhidmatan yang disediakan oleh pembekal 'cloud' dan apakah jenis sistem keselamatan yang disediakan. Untuk kesenangan anda di masa akan datang.

Gunakan 'cloud' yang menggunakan 'encrypted'
- kenapa ia penting? sekurang-kurangnya anda boleh memastikan data anda tidak boleh dibaca oleh orang lain. Ingatlah data anda amat penting dan kebocoran data bukan sahaja akan memudaratkan anda, tetapi syarikat anda juga. Sistem 'cloud' ini akan 'encrypt' dan 'decrypyt' dan di simpan dengan selamat.

Pastikan "security question" tidak boleh diteka
-Jangan sesekali menggunakan soalan yang mudah diperolehi di internet seperti 'facebook profile'. kreatif sedikit !

Backup data di tempat lain (physical drive)
-Sudah semestinya malang tidak berbau.Oleh itu, anda juga hendaklah menyimpan salinan data anda di 'external hardisk' atau medium seangkatan dengannya sekiranya berlaku masalah pada 'cloud'. bukan semua sistem bagus dan terhindar daripada 'corrupt'

'Delete' data yang tidak bermakna
- Sekiranya data anda yang tidak lagi digunakan dan ia merupakan data sensitif, eloklah anda membuang terus. memang 'cloud' mempunyai ruang yang besar dan tidak mengganggu 'space' simpanan anda, tetapi kita tidak tahu bila data ini akan dicuri dan disalahgunakan oleh individu yang bertopengkan "syaitan"

Jangan set 'auto log in'
-Anda mungkin akan mengalami kerosakan laptop dan perkakasan seakan-akan dengannya dan sekiranya anda menghantar ia ke kedai, bila mereka membuka windows laptop anda, mereka boleh terus masuk ke 'cloud' anda. Ini kerana password telah diset sebagai 'auto logi'. berhati-hati !

Gunakan antivirus dan anti-spyware
- Pastikan perkakasan anda mempunyai sistem keselamatan antivirus dan anti-spyware kerana ia dapan menghalang anasir luar untuk mencuri kata lalauan anda menggunakan "keylogger". Bersedia sebelum terkena!

Tutup mulut tempayan anda
- Jangan ceritakan kata  laluan anda kepada orang lain. Ini kerana ia akan menyebabkan ramai orang tahu pasword anda dan data anda di 'cloud' secara tak langsung akan berisiko tinggi di curi. Biar pecah di perut jangan di mulut !.