Monday, September 7, 2015

Web Browser Chrome 45 Tidak Lgi Membebankan RAM..Alhamdulillah !


Seperti yang kita sedia maklum, web browser Chrome dari Google ini terkenal dengan 'kerakusannya' melahap RAM PC atau laptop kita yang membuatkan kelajuan PC dan laptop terganggu.  Pernah anda lihat berapa banyak memory yang ditarik oleh Chrome? jawapannya , banyak sangat !

Walaubagaimanapun, Google telah berjanji untuk menyelesaikan masalah ini dan ia telah dilakukan pada perisian Chrome versi 45. Anda akan dapat menerima "loading page" yang pantas, lebih kemas dan tidak lagi menghabiskan bateri laptop anda seperti versi sebelumnya.

Beberapa langkah yang dibuat oleh Google seperti tab di 'restore' dari paparan dari turutan most (kerap) kepada least (kurang kerap) yang dilayari oleh pengguna. Satu lagi perubahan drastik ialah apabila browser mendapati laptop user kekurangan tenaga, ia akan automatik memberhentikan mode restore tab. Chrome 45 juga akan mengesan webpage yang tidak sibuk dengan tugasan lain, ia akan membersihkan memory lama dan yang tidak digunakan. Mengikut kata Google, langkah ini dapat mengurangkan purata 10 % website memory usage dan akan lebih efektif jika pada website yang lebik kompleks. Sebelum terlupa, Chrome ini juga akan secara automatik "pause" sistem FLASH yang tidak bersangkut paut dengan laman webpage yang dilayari. Menarik bukan !


Oleh yang demikian, marilah kita bersama-sama upgrade Google Chrome dan merasai keselesaan melayari laman web tanpa membawa "beban" RAM yang melampau. Cubalah !