Thursday, January 17, 2013

Handphone jatuh ke dalam air....So?PERNAH TAK ANDA MENGALAMI SITUASI TELEFON BIMBIT (HANDPHONE) JATUH KEDALAM AIR? PASTI ANDA CUAK DAN KABUT TIME TU. PETIKTETIKUS INGIN BERKONGSI APA REAKSI SEPATUTNYA ANDA LAKUKAN


  1. JANGAN PANIK, BENDA KALAU  DAH JATUH TERENDAM, PEJAM MATA PUN IA MASIH TERENDAM. INI BUKAN DALAM CERITA MATRIX  YANG ANDA BOLEH 'REWIND'
  2. JIKA ANDA PAKAI HANDPHONE MODEL LAMA, CABUT BATERI TERUS DAN JANGAN CUBA HIDUPKAN SEMULA
  3. 'SEKIRANYA ANDA ANAK ORANG KAYA, MENGGUNAKAN HANDPHONE MODEN, SEKIRANYA BOLEH CABUT COVER BELAKANG, TERUS BUKAK BATERI. SEKIRANYA COVER TIDAK BOLEH DIBUKA, ANDA CUMA PERLU 'OFF' TERUS HANDPHONE TU.
  4. SAMBUNG BAGI PENGGUNA HANDPHONE MODEN. CABUT SKRU DAN CUBA BUKAK HANDPHONE ANDA. SEKIRANYA TIDAK PASTI, ANDA BOLEH LAYARI YOUTUBE UNTUK GURU DIGITAL ANDA .
  5. SETELAH HANDPHONE DICERAIKAN ANDA BOLEH JEMURKAN IA DI TEMPAT YANG PANAS DALAM BEBRAPA HARI{MINIMUM 5 HARI)
  6. ANDA JUGA BOLEH MENGAMBIL SEMANGKUK BERAS, DAN TANAMKAN HANDPHONE ANDA DI DALAMNYA. BERAS BOLEH MENYERAP KELEMBAPAN YER.(MINIMUM  7 HARI)
  7. SETELAH LANGKAH SEBELUM INI DIBUAT, PASTIKAN SUDAH TIADA AIR ATAU WAP AIR PADA HANDPHONE. KEMUDIAN PASANG SEMULA DAN CUBA HIDUPKAN.
  8. SEKIRANYA BERNYALA SEPERTI BIASA, UCAPKAN 'ALHAMDULILLAH'. SEKIRANYA MASIH MATI, UCAPKAN 'MASYAALLAH' DAN TERUS PERGI KE MESIN ATM UNTUK PENGELUARAN WANG. BELI LA HANDPHONE BARU.
MORAL OF THE STORY, JANGAN LETAK HANDPHONE DALAM POKET SELUAR ATAU BAJU. KASI GANTUNG ATAU LETAKAKAN DI BEG SANDANG. SEMOGA MAKLUMAT INI MEMBANTU ANDA :)